Tekniskt avancerade bilar med coola finesser i all ära, men viktigast av allt är ändå trafiksäkerheten. Du som ofta kör bil i mörkret känner förstås redan till att det är viktigt att synas väl – och att dessutom bli sedd. Mörkerkörning behöver inte alls handla om obehag och osäkerhet, det gäller bara att ordna de rätta förutsättningarna för att kunna färdas säkert och tryggt på vägarna. Vilka förutsättningar då, tro? Det ska vi gå igenom här nedan.

Satsa på en extra ljusramp

Att köpa en bil som redan från början har bra strålkastare är förstås en vettig grundförutsättning. Trots att fordonet har både bra halv- och helljus räcker det dock inte alltid till för att verkligen lysa upp vägen – särskilt om du ofta åker ute på landet där det är becksvart. Här krävs det ofta ett komplement för att åstadkomma ett riktigt bra ljusflöde. Satsa därför på riktigt bra extraljus. Förr medverkade extraljusen till att ge bilen ett ganska klumpigt utseende, då de var stora och iögonenfallande. Nutidens varianter är dock mycket smidigare och genom att skaffa en extraljusramp ser du till att ge dig själv mycket god sikt i mörkret, samtidigt som det inte förstör bilens utseende. Faktum är att extraljusrampen, särskilt de varianter som säljs av Nordeye, gör att bilen faktiskt ser lite snyggare ut!

Bra för alla

Det handlar som sagt inte enbart om att du ska se vägen på ett tydligt sätt; du ska också upptäckas av andra medtrafikanter. Med extraljusrampen aktiverad kan du inte missas på vintervägen, vilken känns tryggt för alla – både för dig och de du möter. Du har säkert varit med om att möta en bil med undermålig belysning. Kanske har det rentav varit fel på en av strålkastarna så att du varit osäker på om du mött en bil eller en motorcykel. Trasig eller underpresterande belysning är riktigt allvarligt och kan leda till otäcka olyckor som följd. Detta förstås helt i onödan. Se därför till att synas ordentligt.

Lampa och reflexväst

Men om du då skulle få fel på bilen längs vägen? Även en nyare bil kan drabbas av diverse fel och det skadar aldrig att vara beredd. Dessutom är det lätt att råka ut för punktering, oavsett hur ny bil du har. Oavsett vad som har hänt kanske du tvingas gå en sträcka längs en mörk väg för att hitta hjälp, vilket gör det enormt viktigt att du syns tydligt. Av den anledningen ska du ta till vana att plocka med dig en reflexväst och en ficklampa (eller pannlampa) i bilen. Se också till att du har med dig extra batterier till din ficklampa. Det är heller inte fel att ha en varm tröja redo, ifall du skulle behöva vandra en bit i kylan. Glöm inte heller att sätta ut varningstriangeln för att varna andra trafikanter.

Relaterade inlägg